L’equip de govern fa valoració del PAM del mandat 2019-2023 amb un 80% d’assoliment

Redactado por:

Categoría:

L’acte per fer valoració del grau de compliment del Pla d’Actuació Municipal s’ha fet aquest divendres a la Casa de la Vila amb la presència de l’alcaldessa, Laura Campos; la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere; el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez; el de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido; i el de l’Àrea de Serveis Generals, Juan Carlos de la Torre.

L’equip de govern ha presentat aquest divendres a la Casa de la Vila el grau de compliment del Pla d’Actuació Municipal (PAM) del mandat 2019-2023. A l’acte han participat l’alcaldessa i responsable de l’Àrea d’Espai Públic i Transició Ecològica, Laura Campos; la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere; el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez; el de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido; i el de l’Àrea de Serveis Generals, Juan Carlos de la Torre. Els edils han avançat que el PAM ha tingut un 80% de grau de compliment en relació als 41 objectius i 365 accions, amb 400 indicadors de seguiment, que es van dissenyar a l’inici del mandat.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac s’ha mostrat “molt satisfeta per haver assolit el 80% de compliment del Pla Actuacio Municipal, tenint en compte el difícil context i el mandat convuls que hem tingut”. Laura Campos s’ha referit, concretament, a la crisi econòmica i sanitària que va provocar la pandèmia de la Covid-19, que, segons les seves paraules, “ha marcat l’acció del govern, ja que ens va obligar a canviar i repensar les nostres prioritats perquè ens trobàvem en un context diferent mai imaginat”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat les mesures extraordinàries que es van haver d’incorporar, només un any després d’haver redactat el PAM, en l’àmbit de l’atenció a les persones i a nivell econòmic i fiscal, donant suport a les empreses, els comerços i la restauració. Campos també s’ha referit a la crisi econòmica global provocada per la guerra a Ucraïna, que a nivell local s’ha traduït en un sobreesforç econòmic per poder licitar concursos d’adjudicacions que havien quedat deserts, i a la delicada situació dels comptes municipals. “Malgrat que, al 2015, ens vam trobar la caixa buida perquè vam haver de fer front al pagament de 24 milions d’euros en expropiacions, l’Ajuntament no ha deixat mai de prestar uns serveis de qualitat gràcies a que hem fet una gestió responsable dels diners públics”, ha dit l’alcaldessa. Tot i ser autocrítica i reconèixer que un 20% de les accions previstes s’han quedat sense executar, Campos ha destacat en la seva conclusió que “el conjunt d’accions fetes permet seguir consolidant Montcada i Reixac com una ciutat per a tothom, cohesionada, amable, amb futur econòmic i respectuosa amb el medi ambient”.

El PAM és el document estratègic de planificació que estableix els objectius, els compromisos i les actuacions de l’acció del govern que es va elaborar a l’inici de l’actual mandat, basant-se en cinc eixos:

Eix 1. Igualtat de drets i oportunitats
11 objectius/110 accions-80% grau d’assoliment

La presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere, ha destacat que la crisi de la pandèmia de la Covid-19 va obligar a desviar el full de ruta d’algunes regidories de la seva àrea, adaptant les accions a les necessitats que van sorgir i que es van imposar durant gairebé un any i mig. Tot i que la pandèmia va obligar a diversificar tant el pressupost com els objectius, Sempere s’ha mostrat satisfeta perquè l’Àrea Social hagi assolit un 80% del grau de compliment en les accions previstes al PAM i d’haver incrementat, d’una manera constant i lineal, la prestació de serveis en totes les regidores i la dotació econòmica en més de 3 milions d’euros.  “Tot i la pandèmia i la crisi econòmica, podem afirmar que hem aconseguit arribar a tots els àmbits de la ciutadania, posant a les persones al centre”, ha dit Sempere.  

Eix 2. Cohesió urbana i espai públic
11 objectius/95 accions-80% grau d’assoliment

El president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, ha explicat que durant aquest mandat ha tingut “la obsesió de treballar per la cohesió urbana i social en un municipi trinxat per les infraestructures”. En aquest sentit, ha destacat que el document que es va presentar la setmana pasada, sota el nom ‘Montcada diu prou!’, permet quantificar l’impacte econòmic que aquestes infraestructures generen al municipi i ha de servir “per reclamar un tracte just a totes les administacions per compensar una situació excepcional com la que tenim a Montcada i Reixac”. L’edil ha destacat la importància de l’aprovació del projecte del soterrament per cohesionar el municipi; l’increment del parc d’habitatge públic de 4 a 17 pisos de titularitat municipal; la protecció del patrimoni local gràcies a la tasca de la Comissió de Patrimoni, la legalització de les urbanitzacions amb dèficits com la de l’Estany de Gallecs, la creació de nous parcs infantils i la pacificació d’alguns entorns escolars, entre d’altres accions.

Eix 3. Desenvolupament econòmic i ocupació de qualitat
6 objectius/40 accions-85% grau d’assoliment

El president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido, ha destacat que l’objectiu d’aquest mandat era avançar cap a l’estabilització del servei de desenvolupament econòmic i local, defensar el teixit industrial, potenciar el comerç local i donar suport als emprenedors. Garrido ha reconegut l’impacte negatiu que la pandèmia de la Covid-19 i la posterior crisi inflacionària ha suposat per al teixit econòmic local. “Malgrat la situació econòmica de l’Ajuntament, vam destinar els màxims recursos possibles per estar al costat de les empreses i els comerços des de l’inici de la pandèmia i durant tos el mesos posteriors, quan es van veure afectats per les restriccions”, ha expressat el president de l’Àrea Econòmica, que ha posat en valor el fet que Montcada Avança hagi assolit més de 1.100 insercions en el món laboral, així com la consolidació de la Mostra Gastronòmica i la Fira dels vehicles clàssics, la creació de l’espai coworking i la construcción d’un passeig que permet integrar el polígon de la Ferreria amb el municipi, entre d’altres.

Eix 4. Entorn natural i transició ecològica
5 objectius/35 accions-79% grau d’assoliment

En la seva qualitat de responsable de l’Àrea d’Espai Públic i Transició Ecològica, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha destacat el projecte de l’Ecotruck, un vehicle móvil que, en el context de la tasca educativa per a la conscienciació mediambiental, permet divulgar la sostenibilitat i l’economia circular per tot el territori. L’alcaldessa ha posat en valor la redacció d’un pla de prevenció i gestió de residus municipals, que inclou el estudis pertinents per implementar el nou sistema de recollida de residus que serà aprovat al Ple del mes d’abril; l’ampliació de l’horari de la deixalleria municipal i l’augment del control sobre els punts negres d’abocaments il·legals, destacant la instal·lació de càmares de vigilància contra els comportaments incívics i l’aprovació de l’ordenança que ha permès augmentar les sancions relacionades amb els abocaments il·legals. En relació a la necessitat de reduir els consums energètics municipals, Campos ha destacat la redacció d’un pla per anar instal·lant plaques fotovoltaiques en equipaments municipals i ha argumentat que  “l’aposta que fa el govern municipal per millorar el medi ambient haurà d’anar acompanyada d’un augment dels recursos i del personal necessari per poder tirar endavant amb tots els reptes que haurem d’afrontar en el futur”.

Eix 5. Bon govern, e-Administració i Innovació
8 objectius/84 accions-77% grau d’assoliment

El president de l’Àrea de Serveis Generals, Juan Carlos de la Torre, ha destacat que l’Ajuntament ha treballat amb el propòsit “de posar al dia l’estructura municipal per aconseguir una administració àgil, eficaç i moderna”. L’edil ha explicat que el consistori han donat estabilitat a la plantilla municipal, aprofitant l’entrada en vigor de la llei estatal per a la reducció de la temporalitat a l’ocupació pública, que ha qualificat “d’imperfecta per les seves llacunes jurídiques i per la manca de dotació pressupostària”. De la Torre, que s’ha felicitat perquè la pàgina web de l’Ajuntament hagi obtingut per primera vegada el 100% de transparència del segell Infoparticipa, també ha posat en valor la implementació de millores tecnològiques per apropar l’administració a la ciutadania, així com la potenciació de la tramitació electrónica o la creació de l’Arxiu Històric Municipal. El president de l’Àrea de Serveis Generals ha posat en valor l’ampliació d’espais de participació ciutadana com la creació del Consell de Convivència i Civisme, l’augment de la plantilla de la Policia Local amb cinc nous agents i la posada en marxa del projecte Montcada ciutat amiga de les persones grans “per aconseguir una ciutat amable, inclusiva, respectuosa i accesible”.

Totes les accions previstes als cinc eixos del Pla d’Actuació Municipal es poden consultar a la pàgina web montcada.cat o la publicació que s’ha distribuït aquest divendres juntament amb l’edició número 615 de La Veu. En aquest enllaç podeu veure l’acte de valoració que s’ha retransmet en directe a les pàgines web montcada.cat i laveu.cat.

Leer más

Artículos relacionados