El Parlament convalida el decret llei contra la sequera per reduir el consum d’aigua i garantir-ne l’abastiment

Redactado por:

Categoría:

El sistema Ter-Llobregat, al que pertany Montcada i Reixac, ha entrat en fase d’excepcionalitat i això implica mesures d’estalvi en 224 municipis, on viuen gairebé sis milions de ciutadans.

El Parlament de Catalunya va aprovar el passat 22 de març un decret llei contra la sequera que, a mitjà termini, s’haurà de tornar a tramitar perquè es converteixi en un projecte de llei. El decret, que abans de la seva validació al Parlament va ser aprovat pel Govern de la Generalitat el 28 de febrer i que va entrar en vigor el 7 de març, permet a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) prendre decisions per reduir el consum d’aigua i garantir-ne l’abastiment en un moment crític en el que les reserves d’aigua es troben en un 28%. El sistema Ter-Llobregat, al que pertany Montcada i Reixac, i el de l’aqüífer del Fluvià-Muga ha entrat en fase d’excepcionalitat i això implica mesures d’estalvi en 224 municipis, on viuen gairebé sis milions de ciutadans. Aquesta alerta segueix la mateixa línia de la que ja es va activar al novembre de l’any passat i es produeix després de 25 mesos de dèficit pluviomètric.

En aquest estat d’excepcionalitat, els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia (incloent activitats econòmiques i comercials). Aquesta limitació, però, no afecta Montcada i Reixac, ja que, actualment, el seu consum diari ja està per sota d’aquest llindar. De fet, segons dades de l’ACA, cada montcadenc va consumir durant el 2022 una mitjana de 189 litres diaris, una xifra inferior a la mitjana de Catalunya.


Prohibicions
Complint amb les directrius d’aquest decret contra la sequera, els serveis municipals, com ja es fa a Montcada i Reixac, només poden fer servir aigua freàtica i regenerada per a la neteja de carrers, paviments o façanes. La neteja d’aparadors i finestres s’ha de fer amb galleda i esponja. Els particulars tenen prohibit netejar el carrer amb mànega.

Als camps i equipaments esportius, es limita el reg amb aigua potable. Pel que fa a l’ompliment de piscines, queda limitat als equipaments amb un sistema de recirculació de l’aigua.

Tal i com ja es fa a Montcada i Reixac, no es poden regar els parcs i jardins amb aigua potable. Només es pot utilitzar aigua de pluja, aigües grises, aigua regenerada o freàtica.

Els vehicles només es poden rentar en túnels de rentat amb sistema de recirculació d’aigua. Fora d’aquests establiments, es poden rentar els elements de seguretat, sempre que sigui amb galleda i una esponja. Queda prohibit rentar els vehicles amb mànega.

El decret també obliga a reduir l’aigua d’ús agrícola i la destinada a usos industrials. Al mateix temps, preveu augmentar les sancions en cas d’incompliment greu, recuperar pous en desús i suspendre, si cal, el subministrament per a usos no domèstics.


Recomanacions
És preferible tancar l’aixeta en el moment d’ensabonar-se i rentar-se les dents. És millor dutxar-se que banyar-se i fer servir cisternes de doble càrrega. És preferible fer servir aixetes amb monocomandament i instal·lar filtres airejadors a les aixetes.

És recomanable fer servir les rentadores i els rentavaixelles, preferiblement de baix consum, amb la càrrega completa. A més, és preferible aprofitar l’aigua de l’assecadora per fregar o regar.

Als jardins particulars, zones verdes i balcons no es pot regar amb aigua potable. S’ha d’aprofitar l’aigua de pluja, de l’assecadora o de l’aire condicionat per regar.

Des de l’Ajuntament i d’altres administracions s’ha fet una crida a no malbaratar l’aigua a causa de la sequera perllongada, que es pot agreujar els pròxims mesos amb l’arribada de les altes temperatures a l’estiu. La següent fase del Pla d’Emergències en situacions de sequera (PES) és la d’emergència, que inclou altres mesures molt més restrictives, com ara el tall de subministrament d’aigua a les llars.

En el cas de Montcada i Reixac, el regidor de Serveis Municipals, Juan Carlos de la Torre, ha destacat que l’Ajuntament ja fa temps que realitza un ús sostenible dels recursos hídrics, ja que la neteja dels carrers i el reg d’arbrat es fa amb aigua freàtica que prové del pou de Can Tuxans, a Mas Rampinyo, mentre que el reg de parterres es fa amb sistema de degoteig. El consistori, juntament amb Aigües de Barcelona i l’AMB, també treballa per aprofitar l’aigua del Rec Comtal que, segons fonts municipals, permetria donar a beure cinc vegades el total de la població del municipi.

Leer más

Artículos relacionados